اثر گازهای آلاینده روی گیاهان:

ساخت وبلاگ

اثر گازها روی گیاهان:

از دیر باز مسئله پاکیزه نگه داشتن هوا و به عبارتی ممانعت از آلودگی آن مورد توجه بوده است. به طوری که امروزه به دلیل دخالت های بی شمار انسان در چرخه حیات باعث بروز مسئله آلودگی هوا و محیط زیست گشته است. در زیر به بخشی از اثرات گازها آلاینده به گیاهان اشاره شده است.

اثر گاز دی اکسید گوگرد:

دی اکسید گوگرد که از سوختن ذغال و سایر سوخت های فسیلی ناشی می شود دو نوع صدمه به برگ ها وارد می سازد. یکی توسط گرد و غبار یا خاکسترهایی است که به سطح برگ می چسبند و تویط باد و باران می توانند به اطراف پراکنده و جابجا شوند که این دسته از صدمات خسارات کمی را به برگ گباهان وارد می آورند. اما نوع دوم تویط گاز دی اکسید گوگردی است که به داخل بافت برگ ها نفوذ می کند و سبب می شود که برگ ها به رنگ قهوه ای در آیند و بافت برگ ها ضخیم گردند و به راحتی خزان نمایند. مشاهده میکروسکوپی سطح طیرین برگ ها نشان دهنده وجود لکه های قهوه ای متمایل به قرمز در اطراف روزنه هاست. کندن برگ ها با دست سبب هویدا شدن رشته های قهوه ای متمایل به قرمز می گردد. صدمه به برگ های توت زمانی اتفاق می افتد که دی اکسید گوگرد با رطوبت موجود در هوا ترکیب شده به شکل ترکیب اسید سولفورو درآید که این به نوبه خود جذب مواد موجود در برگ شده و به اسید سولفوریک تبدیل می شود. این ترکیب نیز در جای خود به پروتوپلاسم سلول های برگ صدمه زده و اختلال در تنفس برگ های گیاهان را موجب می شود.

اثر گاز فلوراید هیدروژن:

فلوراید هیدروژن از فعالیت های کارخانه هایی نظیر سیمان، کودهای فسفاته، سفال و شیشه حاصل می شود. همان گونه که در خصوص گاز دی اکسید گوگرد ما دو نوع صدمه روی برگ گیاهان داشتیم، در این خصوص هم چنین می باشد.

نوع اول: گاز هیدروژن به طور مستقیم باعث تغییر رنگ نوک  و سطح برگها به ترتیب به قهوه ای متمایل به قرمز کم رنگ و لکه های نکروزه قهوه ای متمایل به زرد  و همچنین باعث خزان و پیچ خوردن برگ ها می شود.

نوع دوم: فلوراید هیدروژن با تبدیل شدن به اسید هیدروفلوریک باعث تخریب سلول های نردبانی و اسفنجی برگ گیاهان می شود.

علاوه براین گفته های در مورد اثر گازها میزان صدمات ناشی از ترکیبات گازها همچون دی اکسید گوگرد و فلوراید هیدروژن به عوامل متعددی ز جمله وزش باد، دما و رطوبت محیط و سرعت تنفس گیاهان دارد. به طوری که صدمات وارده با افزایش وزش باد شدیدتر شده ولی در رطوبت بالا میزان صدمات کم می شود. برگ های کامل نیز با دارا بودن میزان فتوسنتز و سرعت تنفس بالا استعداد بیشتری را نسبت به برگ های جوان یا پیر در احراز صدمه از خود نشان می دهد.

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 1005 تاريخ : سه شنبه 13 فروردين 1392 ساعت: 23:40

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه