روش مبارزه با ساس تختخواب

ساخت وبلاگ

ساس های تختخواب

گونه ها:

ساس های تختخواب از راسته همیپترا و خانواده سیمسیده بوده و دارای دو گونه سیمکس لکتولاریوس و سیمکس همیپتروس می باشد که هر دو عموما از انسان تغذیه می کند. ساس های تختخواب عمدتا در مناطق گرمسیری و معتدل وجود دارد.

فیزیولوژی ساس های تختخواب :

حشرات بالغ 5-4 میلیمتر طول دارند بدنشان بیضی شکل است و هنگامی که خونخواری کرده باشند بدن کشیده تر بنظرمی رسد و رنگ آنها قرمز یا قهوه ای است و اگر خونخواری نکرده باشد برنگ زرد با قهوه ای کم رنگ دیده می شوند. بر روی سر 1 جفت آنتن 4 بندی ، قطعات دهانی گزنده و مكنده به صورت خرطوم و 1 جفت چشم در طرفین سر مشاهده می شود . سینه از 3 بند تشکیل شده که بند اول بزرگتر از 2 بند دیگر است . به هر بند سفید 1 جفت پای کشیده و بلند ، استوانه ای متصل است وروی بند دوم و سوم سینه 1 جفت بال تحلیل رفته به صورت دو بالشتك مشاهده می شود شکم از 8 بند تشکیل شده است که بند انتهایی شکم در نرها کشیده تر ومجهز به یک عضو تیز بنام penis است . بر روی بدن پوشش کم پشتی از موهای ظریف دیده می شود..

عادات و رفتار شناسی ساس های تختخواب:

هر 2 جنس نر و ماده خونخوارند وبر روی انسان تغذیه میکنند و در صورت عدم دسترسی به انسان از خون حیوانات مختلف مانند خرگوش ، موش ، خفاش ، مرغ و خروس و پرندگان دیگر به عنوان غذا استفاده میکنند ساسها می توانند گرسنگی را برای مدت طولانی تحمل کنند از این جهت می توانند در ساختمانهای قدیمی خالی از سکنه به حیات خود ادامه دهند. ساسها معمولا هنگام شب و قبل از طلوع آفتاب خونخواری می کنند و اگر خیلی گرسنه باشند روزها نیز مبادرت به خونخواری می نماید. مدت خونخواری 5-4 دقیقه است ساسها روزها در نقاط تاریک مانند شکاف درزها ، وسایل منازل ، دیوارها، سقف ها ، درزیرکاغذ دیواری ، لابلای کفپوش های چوبی ، فضای بین تشک و تختخواب ، درزهای تشک و بالش و رختخواب مخفی می شوند. ساسها به طور دسته جمعی زندگی میکنند به تعداد زیاد در یک محل یافت می شوند ساس ماده حداکثر 500 تخم در طول عمر خود می گذارد. بازشدن تخم ها در شرایط مطلوب در طول 1 هفته صورت میگیرد ولی اگر دما پایین تر از 14 درجه سانتیگراد باشد تخم ها شکفته نمی شوند. ساسها (متامرفوز)یا دگردیسی ناقص دارند بعد از شکفته شدن تخم نوزادی که از تخم خارج می شود کاملا شبیه به بالغین است فقط اندازه کوچک و به رنگ زرد است که نمف نامیده می شود ساسها 5 مرحله نمفی دارند و در هر مرحله بایستی یک یا چندبار خونخواری کند و پس از رشد جلد اندازی نماید و به مرحله دیگر وارد شود. ساسها از خود ماده ای با بوی خاص ترشح می کنند که در خانه های آلوده بوضوح احساس می شود. وجود لکه های قهوه ای یا سیاه روی ملحفه ، لباس ، دیوار و کاغذ دیواری نشان دهنده وجود ساس در محل می باشد .
با بازدید شکافها ، درزها كه محل اختفای ساس ها است ، دیدن ساسهای بالغ زنده ، نمف و یا پوسته جلدآنها ، وجود ساس در محل اثبات می شود. ساسها قدرت انتشار محدودی دارد و انتشار آنها از طریق حرکت صورت می گیرند0 چون حرکت آنها آهسته است مگر هنگامی که تحریک شوند . ساسها بطور معمول با وسایل منزل ، فرش ، وسایل خواب ، لوازم چوبی دست دوم ، چمدان ، کتاب و ... از محلی به محل دیگر وارد شده و به راحتی منتشر می شوند.

اهمیت پزشکی:

ساس ها هیچ یک از بیماریها را به انسان منتقل نمی کنند ولی در بعضی مناطق خصوصا در ساختمان های قدیمی و در شرایط بهداشتی پایین آلودگی به ساس می تواند باعث ناراحتی قابل ملاحظه بشود عکس العمل گزش ساسها در افراد متفاوت است، بعضی افراد حساسسیت نداشته و یا واکنشی نشان نمی دهند درحالی که ممکن است گروهی دیگر عکس العمل شدید نشان دهند و نتوانند بخوابند.

مبارزه:

الف) بهسازی محیط:

- دور انداختن وسایل آلوده و سوزاندن آنها

- حذف درزها و شکاف ها و برداشتن کاغذ های دیواری

- گچ کردن ساختمان(در ساختمانهایی که گل – گچ هستند یا درز و شکاف در کف و دیوار دارند)

- دوغاب کف ساختمان با سیمان

- پهن کردن وسایل خانه در آفتاب

ب) شیمیایی:

برای مبارزه شیمیایی با ساس های تختخواب سموم زیادی در بیشتر نقاط جهان به کار رفته است که در زیر به آنها اشاره شده است:

1- گامکسان

2- امولسیون ددت

3- مالایتون

4- دیازینون یا دی کلروفوس

5- پیرترین یا پیروتروئیدها ترکیبی مانند بیورزمترین

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 2346 تاريخ : دوشنبه 12 فروردين 1392 ساعت: 20:50

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه