بررسی خصوصیات فیزیکی وشیمیایی پساب معدن زغال سنگ هشونی دراستان کرمان

ساخت وبلاگ

مقدمه:اکسایش کانی های مختلف موجود در مواد زغالی و باطله از جمله کانی های سولفیدی باعث پیدایش بزرگترین مسئله زیست محیطی معادن به نام پساب معادن شده است .این پساب ها می توانند فلزات سنگین را در خود حل کرده ودر آب های زیر زمینی نفوذ کنند اگر این آبها به بیرون پمپاژ شوند می توانند خاک ،گیاهان وآبهای سطحی را آلوده کنند.

ترکیب زغال سنگ وشرایط تشکیل پیچیده آن علت تجمع عناصری از قبیل عناصر سبک لیتیم وبریلیم و عناصر غیر فلزی (Se،As،Bi...) ،فلزات سنگین B,Br,Fe,Na… (وعناصر نادر خاک می شود که هر کدام از این موارد در حین عملیات استخراج وارد پساب معدن شده و بر کیفیت آن اثر می گذارد(2). معادن زغال‌سنگ منطقه کوهبنان، از جمله معادن فعال ايران هستند که بعد از طبس بالاترين ذخيره را دارا بوده و به‌عنوان تامين‌کننده اصلي زغال مورد نياز ذوب‌آهن اصفهان مطرح هستند در حال حاضر معادن منطقه کوهبنان کرمان به 4 منطقه معدني كه شامل منطقه اصلي (پابدانا)، منطقه معدن هشوني، منطقه همكار و معدن كمسار است.

روش کار:مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی بود که در فصل بهار 92 انجام گرفت .جهت انجام تحقیق اززهاب خروجی، دساندری معدن هشونی کوهبنان،سه نمونه گرفته شد .این نمونه ها به فاصله یک ماه از یکدیگر ودر ماههای فروردین ، اردیبهشت وخرداد سال 92 بود.تمامی آزمایشها (pH ،هدایت الکتریکی ،بی کربنات ،سولفات ،سختی ،نیترات،سدیم ،پتاسیم ،سرب ،مس ،کادمیم ،نیکل )بر اساس روش های استاندارد انجام گرفت .نتایج با استانداردهای آب آشامیدنی وآب کشاورزی مقایسه شدند.

یافته ها:نتایج مشخص نمودند که نمونه ها حاوی مقادیربسیار بالایی موادمعلق می باشند و با توجه به این که از این پساب برای کشاورزی و آبیاری فضای سبزونیز حمام کارگران معدن  استفاده می شود مسلما ایجاد مشکلاتی در این زمینه می کند. مقدار سختی کل در نمونه ها  در حد استاندارد بود امامقدار Mg از استانداردهای آب آشامیدنی وکشاورزی بالاتر است. مقدارHCO3  دو برابر استاندار آب کشاورزی است .میزان سدیم نمونه ها بالاتر از مجاز آشامیدن و نیز کشاورزی بود .این نتایج نشان می دهداین آب ازنوع بیکربناتهمنیزیکو سدیم میباشد. مشخص شد که که مقدار متوسط مس ونیکل در پساب معدن هشونی کوهبنان از حد استاندارد کمتر است اما مقدار فلزات سرب(تا 7برابر استانداردآب آشامیدنی )،فلز کبالت (دوبرابر استاندارد آب آشامیدنی )وفلز کادمیم (چندین برابر استاندارد )می باشند.

با توجه به اینکه این منطقه دارای منابع زیاد آب زیر زمینی وبارش سالانه 141 میلیمتر ودمای میانگین 14 درجه سانتیگراد می باشدو منطقه دارای ذخایر زغال سنگ بالایی است. انتظار می رود که این آلودگی ها اثرات زیادی بر محیط زیست این منطقه بگذاردعلاوه بر این ،این آلودگی ها نیز به نوبه خود خطرات زیادی را برای منطقه مسکونی پابدانا که در نزدیکی معدن هشونی واقع است دارد که این امر اهمیت زیاد مطالعه بیشتر بر روی پساب های معدن هشونی را آشکار می کند.

کلمات کلیدی:پساب معادن، معدن زغال سنگ هشونی ، کرمان

رفرنس: شانزدهمین همایش بهداشت محیط - مهر ۹۲

نویسندگان:

مهشید لؤلؤئی ،یونس جهانی ،معظمه اسفندیارپور، فهیمه محمد حسنی جور

 

دانلود متن کامل مقاله

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 1129 تاريخ : شنبه 3 اسفند 1392 ساعت: 22:31

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه