دستور العملهاي نظارت بهداشتي طيور (كشتارگاه)

ساخت وبلاگ
با عنايت به دريافت گزارشاتي مبني بر وقوع بيماري آنفلوانزاي طيور در برخي كشورهاي همسايه وبا توجه به جايگاه و نقش حمل و نقل در انتشار بيماري و پيرو بخشنامه هاي قبلي ، بدينوسيله دستورالعمل تكميلي اقدامات بهداشتي در خصوص حمل و كشتار طيور در كشتارگاهها به شرح ذيل جهت اطلاع و بهره برداري ارسال می گردد.

بارگيري و حمل به كشتارگاه طيور
1. كليه گله هاي طيور پرورشي بايد ظرف مدت 48 ساعت قبل از بارگيري توسط دكتر دامپزشك مسئول فني بهداشتي مرغداري و يا كارشناسان اداره دامپزشكي محل ، مورد معاينه درمانگاهي قرار گرفته و نسبت به صدور گواهي بهداشتي جهت حمل به کشتارگاه (‌با اعتبار حداكثر 5 روز) اقدام شود.
2. كشتارطيور بايد دريكي از کشتارگاههاي طيور داخل استان و حتي الامكان در نزديكترين كشتارگاه انجام پذيرد و در صورت نياز ،‌صرفا لاشه طيور كشتار شده با رعايت ضوابط زنجيره سرد و پس از اخذ گواهي بهداشتي حمل به استان هاي ديگر حمل شود.
3. در صورتيكه ظرفيت كشتارگاهي موجود استان ،‌كمتر از ميزان طيور عرضه شده براي كشتار باشد ، صدور مجوز حمل گله هايي كه از نظر درمانگاهي سالم و بويژه فاقد نشانه هاي درمانگاهي بيماريهاي ويروسي واگير از جمله گامبورو ، ‌نيوكاسل و انفلوانزا ميباشند، ‌با رعايت ساير ضوابط بهداشتی حمل طيور زنده و هماهنگي با اداره كل دامپزشكي استان مقصد جهت كشتار در نزديکترين كشتارگاه مجاز يکی از استان های همجوار بلامانع خواهد بود. بديهی است کشتار کليه گله های مادر و تخمگذار( در پايان دوره ) بايد در يکی از کشتارگاههای طيور داخل استان انجام پذيرد.
4. از هر محموله طيور كشتاري متعلق به مرغداريهايي كه دردوره پرورش با تلفات بيش از 10 درصد به كشتارگاه فرستاده می شوند بايد پيش از بارگيري ، جهت انجام آزمايش هاي سرولوژيك به تعداد 15 نمونه خون تهيه شود.

تخليه طيور در كشتارگاه
1. گواهي حمل بهداشتي كليه محموله هاي طيور كشتاري بايد هنگام ورود به كشتارگاه كنترل گردد و بازرسي بهداشتي پيش از كشتار در مورد كليه محموله ها انجام پذيرد.
2. خودروها و قفس هاي ويژه حمل طيور كشتاري بايد قبل از هر بار بارگيري و بعد از هر بار تخليه ،‌بطور كامل شستشو و (‌ترجيحا با استفاده از ضد عفوني كننده هاي داراي پايه پراكسيد ،‌ ترکيبات چهارتايي آمونيوم ، يد - با رقت توصيه شده ) ضد عفوني ‌گردند . كنترل منظم فراهم و كارامد بودن امكانات لازم براي انجام فرايند فوق در کشتارگاههایطيور استان ضروري مي باشد.
تبصره : از ادامه فعاليت كشتارگاههاي طيور فاقد امكانات فوق بايستی در اسرع وقت جلوگيري بعمل آيد.
3. گواهي نظارت بر شستشو و ضد عفوني كاميونهاي حمل طيور ( برابر فرم نمونه که به پيوست می باشد ) جهت خروج اين کاميونها از كشتارگاه و مراجعه به واحد مرغداري برای بارگيری مجدد با مهر و امضاء مسئول فنی بهداشتي كشتارگاه ضروري است.يک نسخه از گواهی صادره بايد در کشتارگاه (نزد مسئول فنی بهداشتی ) بايگانی شود . در صورت حمل بين استاني طيور ، ارائه اين گواهي به اداره دامپزشكي مبدا ، برای دريافت گواهی بهداشتی حمل الزامي مي باشد.
4. خودروهاي حمل طيور كشتاري بايد داراي مشخصات زير باشند :
4-1)كليه سطوح اتاق حمل كاملا قابل شستشو و ضدعفوني باشد.
4-2) در هنگام حمل طيور، ‌مجهز به پوشش مناسب مانند پرده هاي مشبك برزنتي بوده،‌تهويه مناسب فراهم باشد.

بازرسي بهداشتي
مسول فنی بهداشتي كشتارگاه موظف است :
1. در صورت برخورد با محموله مظنون به آنفلوانزا در بازرسي بهداشتي ، كليه طيور با علايم باليني مشكوك و همچنين لاشه هاي مظنون به بيماري آنفلوانزا بايد ضبط و پس از معدوم نمودن به شيوه مناسب سوزانيده شود.
2. در صورت مشاهده مورد فوق، خط كشتار بايد متوقف شده و پس از شستشو و ضدعفوني مجدد و رعايت ساير دستورالعملهاي بهداشتي نسبت به كشتار طيور باقيمانده اقدام گردد يا كشتار موارد مظنون در پايان كشتار روزانه صورت گرفته و متعاقبا نسبت به شستشو و ضدعفوني کامل اقدام شود. همچنين ادامه فعاليت کشتارگاه، منوط به اخذ مجوز كشتار از اداره دامپزشکی محل می باشد که در صورت انجام کامل و دقيق شستشو و ضد عفونی کشتارگاه صادر خواهد شد .
3. كشتار گله هاي مظنون بايد با رعايت كليه ضوابط بهداشتي انجام گيرد . بديهي است پرسنل بايد مجهز به لباس كار مناسب ( كلاه ،‌ماسك ، روپوش ، دستكش و چكمه باشند.
4. مسئول فنی بهداشتي و نيز متصدي كشتارگاه موظفند اداره دامپزشكي محل را بلافاصله از تشخيص يا ظن به بيماري انفلوانزا در بازرسي بهداشتي قبل يا بعد از كشتار اگاه نمايند.
5. از كليه پرسنل بايد تعهد كتبي مبني بر عدم تماس حداقل تا سه روز با كليه واحدهاي مرتبط با صنعت طيور اخذ شود.

كنترل بهداشتي كشتارگاه
1. اقدامات لازم براي مبارزه با جوندگان و حشرات به دقت به مورد اجرا گذارده شود.
2. كليه پنجره هايي كه به محوطه بيروني كشتارگاه باز مي شوند، ‌بايد مجهز به توري بوده ، به گونه اي که از ورود پرندگان و حشرات جلوگيري شود.
3. كليه سالنهاي عمليات و نيز تجهيزات مربوط بايد در پايان كشتار روزانه بدقت و به طور كامل شستشو و پاكيزه شده و با ماده ضد عفوني کننده مناسب گند زدايي گردند.
4. كليه آبروهاي فاضلاب موجود در محوطه بيروني كشتارگاهها بايد مجهز به سرپوش مناسب باشد ‌بنحوي كه از تماس هرگونه پرنده با ان جلوگيری شود.
5. كليه پرسنل شاغل در كشتارگاه بايد هنگام فعاليت از لباس كار مناسب اختصاصي جهت ايمني فردي و جلوگيری از انتقال بيماري (‌شامل كفش
كلاه- روپوش- ماسك دستكش و ...) استفاده نمايند. لباس هاي كار بايد در پايان هر نوبت كاري تعويض وپس از شستشو و ضدعفوني به روش مناسب براي استفاده در روز بعد آماده گردند.
6. تعويض بموقع و نيز ا ستفاده از ماده ضدعفوني كننده در حوضچه هاي ضدعفوني موجود در ورودي كشتارگاه بايد مد نظر قرار گيرد.
7. از ورود خودروهاي متفرقه به كشتارگاههاي طيور بايد اكيدا جلوگيري شود.
8. از نگهداري هر گونه طيور و ساير حيوانات در كشتارگاههاي طيور بايد خودداري گردد.
9. ضايعات کشتارگاهی بايد بلافاصله و با رعايت کليه ضوابط بهداشتی به واحد تبديل ضايعات کشتارگاه و يا با فراهم اوردن کليه امکانات لازم (بدون هر گونه نشد در طول مدت حمل ) به کارخانه تبديل ضايعات مستقل انتقال داده شوذ و در غير اين صورت به شيوه بهداشتی در محل کشتارگاه دفن گردد.
بديهي است با كليه كشتارگاههايي كه دراجراي دستورالعمل مذكور قصور نمايند، از طريق مراجع قانوني برخورد لازم بعمل خواهد آمد . مسئوليت حسن اجراي دستورالعمل بعهده مدير كل استان بوده كه با استفاده از نيروهاي اداري نسبت به بازرسي ، نظارت واعلام موارد مربوطه اقدام نمايند.

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 828 تاريخ : جمعه 31 خرداد 1392 ساعت: 0:54

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه