پروسه دوزیستی جهت کاهش و حذف تولید لجن بیولوژیکی

ساخت وبلاگ

روش تصفيه دوزيستي يك روش نوين جهت تصفيه فاضلاب، با توليد کم لجن، بدون توليد بو و با راندمان بالا است. شركت تحقيقات پيشرفته مخترع پروسه جديد تصفيه دوزيستي فاضلاب مي‌باشد كه اين سيستم را در روش‌هاي تصفيه فاضلاب طراحي و اجرا مي‌نمايد. در اين پروسه فاضلاب به همراه تمام لجن برگشتی به كف واحد تصفيه دوزيستي که معمولا تانک عمیقی است، وارد و پخش مي‌گردد به طوري که جهت فاضلاب از پايين به بالا مي باشد. هوادهي توسط سوپرهواده‌هاي پایه بلند پر تلاطم و دارای راندمان بالا، در ميانه تانک انجام مي‌گيرد  به علت تلاطم بالای سوپرهواده، میکروارگانیسم‌های هوازی از قسمت بالا به قسمت بی‌هوازی و میکروارگانیسم‌های بی‌هوازی به قسمت هوازی رانده شده و از بین می‌روند. در لایه دوزیستی حایل بین قسمت هوازی و بی‌هوازی میکروارگانیسم‌های دوزیستی (Facultative) غالب می‌گردد که می‌توانند میکروارگانیسم‌های دیگر و از بین رفته تغذیه نمایند. اين عمل باعث از بین رفتن توليد لجن اضافي مي‌گردد. در اين روش تصفيه بي‌هوازي باعث توليد لجن كمتر و شکسته شدن چربيها و مواد آلي با زنجيره بلند و آماده شدن آنها براي تصفيه هوازي مي‌شود. تصفيه بي‌هوازي معمولاً با بو همراه است ولي در اين بیوراكتور با هوادهي در ميانه، قسمت بالاي آن كاملاً هوازي بوده و بوي توليد شده در قسمت بي‌هوازي با تبديل سولفيد به سولفات در بخش هوازي حذف مي‌گردد. تمام لجن از ته نشيني ثانويه همراه با فاضلاب خام به کف قسمت بي‌هوازي بايوراكتور دوزيستي برگردانده شده و در آنجا ذخيره و هضم مي‌گردد، در نتيجه نيازي به تعبيه مخزن نگهداري و هضم لجن وجود نخواهد داشت. در این قسمت نیترات همراه لجن برگشتی به علت فقدان اکسیژن و شرایط غیر‌هوازی، توسط میکروارگانیسم‌ها و بر اثر فرآیند دنیتریفیکاسیون به گاز نیتروژن تبدیل گردیده که در بالای راکتور همراه با عمل هوادهی به هوا متصاعد گشته و از سیستم حذف می‌گردد. همچنين به خاطر هوازي بودن قسمت بالايي بيوراكتور دوزيستي نگهداري بي‌هوازي لجن كه معمولاً با نشر بو همراه است، در اين پروسه كاملاً بدون بو مي‌باشد. در واقع بخش بي‌هوازي مانند يک هاضم لجن عمل کرده و لجن خارج شده از اين بخش که عموما مربوط به مواد غیر قابل تجزیه بیولوژیکی می‌باشد، نياز به هضم جدا گانه ندارد. در نتیجه سیستم ساده و پیشرفته‌ای به وجود آمده است که نیاز به کنترل خاصی نداشته، بدون اپراتور کارآزموده، بدون تولید لجن و بو، با کاهش برق مصرفی و تولید پساب با کیفیت بالا همراه با حذف نیتروژن کار می‌کند.

برای بهره‌گیری بیشتر از هوای قسمت هوازی بالای راکتور می‌توان با نصب پکینگ مدیای مناسب، راندمان تصفیه را به میزان بالایی افزایش داد.

کاهش تولید لجن مازاد

تولید لجن مازاد همواره یکی از مشکلات عدیده در بحث تصفیه فاضلاب می‌باشد. لجن مازاد در واقع محصول فرایند‌های تصفیه بیولوژیک بوده که عموما شامل میکروارگانیسم‌هایی می باشد که در فرایند تصفیه تولید شده‌اند ولی به دلایلی نمی‌توان آن‌ها را در تصفیه فاضلاب شرکت داد. بطور معمول نیمی از هزینه‌های سرمایه گذاری اولیه در تصفیه‌خانه‌های فاضلاب مربوط به تصفیه و دفع لجن می‌باشد. همانطور که اشاره گردید روش بکار برده شده، باعث کاهش شدید یا حذف تولید لجن مازاد می‌گردد. همچنین اندک میزان احتمالی لجن تولید شده نیز به دلیل زمان ماند طولانی به شکل هضم شده می‌باشد که در عمل نیاز به تاسیسات پرهزینه هضم لجن نیز از این طریق مرتفع گردیده است.

کاهش مصرف انرژی

تغلیظ و تثبیت لجن به کمک واحدهای تغلیظ کننده و هاضم، عموما با مصرف انرژی همراه است و با توجه به افزایش روزافزون هزینه‌های انرژی، انتخاب روشی کارامد و بهینه از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 

 

حذف بوهای نامطلوب

یکی از برتری‌های اصلی استفاده از روش تصفیه دو زیستی نسبت به روش‌های بیهوازی، عدم تولید بوهای نامطبوع   می‌باشد. همانگونه که ذکر گردید با اکسید شدن مولد‌های بو مانند مواد سولفوردار در بخش هوازی مخازن دوزیستی، مشکل تولید بو که یکی از مسائل اساسی در مدیریت تصفیه خانه‌های فاضلاب می باشد تاحد زیادی مرتفع می گردد.

·    مزایای استفاده از روش دوزیستی

1-      توليد لجن کمتر که قابليت تثبيت بيشتري دارد

2-      انعطاف پذيري بالا در برابر شوکهاي بار آلي، هيدورليکي، حرارتی و بازدارنده‌ها

3-      قابليت بالا در حذف ترکيبات چربي و روغن نسبت به روشهاي متداول

4-      انجام فرآيند هوازي و بي‌هوازي در يک راکتور و در نتيجه کم شدن فضاي مورد نظر

5-      از بين رفتن بوي تصفيه بي‌هوازي در بخش هوازي با تبديل سولفيدها به سولفات‌ها

6-      ذخيره شدن لجن برگشتي حوضچه ته‌نشيني در قسمت بي‌هوازي راکتور و عدم نياز به تعبيه مخزن نگهداري لجن و مشکلات بوي ناشي از آن

7-      حذف همزمان نیتروژن

 

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 959 تاريخ : يکشنبه 5 خرداد 1392 ساعت: 17:08

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه