پول کثیف و اثرات بهداشتی آن

ساخت وبلاگ
 

انسان های عصر قدیم جهت انجام معاملات با توجه به عدم وجود پول معاملات را به صورت داد و ستد انجام می دادند و داد و ستد نیز بصورت انتقال کالا به کالا انجام می پذیرفت با پیشرفته تر شدن ارتباطات انسان ها و عدم جوابگوی خرید وفروش بصورت کالا به کالا واینکه اشخاص فقط در محدوده کوچک توانایی انجام این کار را داشتند و برای معاملات کلان و یا دوردست فاقد توانایی بوده اند، لذا این نیاز انسان ها را به فکر چاره اندیشی جهت استفاده از ابزاری برای خرید و فروش نموده و در نهایت تصمیم گرفته شده برای داد و ستد از ابزار دیگری استفاده نمایند.

و این ابزار می بایست مورد قبول همه افراد جامعه قرار می گرفت لذا در ابتدا به فلزات مختلف برای داد و ستد رجوع نموده و سپس به شکل دهی آنها پرداختند تا فلزات را با اشکال مختلف برای داد و ستد استفاده نمایند. در نتیجه همفکری و توسعه یافتن سیستم زندگی انسان ها و با گذشت زمان در نهایت انسان های قدیم به پول با جنس فلز طلا و نقره ای که بصورت سکه ضرب می شد رسیدند و بوسیله سکه های طلا و نقره معاملات و خرید و فروش خود را انجام می دادند. خصوصیات این دو فلز این بوده که خود عامل ضدباکتریائی داشته و همچنین در اثر یک شستشوی ساده نیز آلودگی آن ها از بین می رفت. لازم به توضیح است برای اینکه شفافیت به سکه های طلا و نقره برگردد از قدیم الایام مرسوم بوده از سرکه یا آبلیموترش برای شستشوی آنها استفاده شود که این دو مواد خود نیز از عوامل ضدعفونی کننده با توجه به خاصیت اسیدی آنها می باشد لذا هرچند گاهی سکه ها را به جهت براق نمودن شستشو می نمودند.

که این امر ضدعفونی سکه ها را در پی داشته و سیکل انتقال آلودگی و میکروب و همچنین سرایت بیماری های عفونی و انگلی از طریق پول از شخصی به شخص دیگر قطع می گردید با توسعه صنعت و افزایش جمعیت و ارزشمند بودن طلا و نقره و استفاده آنها در زیور آلات و همچنین محدود بودن منابع و مخازن طلا و نقره ومحدود بودن سکه های موجود و همچنین قرار نگرفتن سکه ها در جریان خرید و فروش بازارها توسط ثروتمندان و هم اینکه طلا و نقره موجود در هر کشور پشتوانه ارزی آن کشور بحساب می آمد و دولت مردان حاضر به ورود سکه های ذخیره شده به جریان بازار نبوده لذا این مسائل و مسائل مشابه مشکلات عدیده ای را در عصر صنعت بوجود آورد.

و در این راستا متخصصان امر تصمیم به تهیه پولی گرفتن که هم از ماده فراوان و ارزان قیمت باشد و هم اینکه ذخیره کردن آن مقرون به صرفه نباشد و هم قابلیت داد و ستد مانند استفاده از سکه را داشته باشد. لذا اقدام به تهیه پول سکه ای از جنس آهن و فلزات دیگر نموده و به همین ترتیب با پیشرفت علم و تکنولوژی اقدام به تهیه پول فعلی یا اسکناس نموده اند. اسکناس چندین خصوصیت مهم و ارزنده نسبت به سایر پول ها دارد:

v     حمل و نقل آن آسان است.

v     حجم کمتری می گیرد.

v     براحتی استفاده می شود

v     قابل قبول برای همه اقشار است.

v     برای همه اقشار قابل استفاده است.

v     مقبولیت همه و قابل بکارگیری در همه جا.

v     قابل جمع آوری و تعویض

v     در کشورهای دیگر نیز قابل بکارگیری می باشد با توجه به تبدیل آن.

v     قابلیت چاپ آسان و تکثیر زیاد و...

اما در کنار این همه خصوصیات ارزنده و ارزشمند، استفاده از اسکناس دارای معایبی نیز می باشد، که عبارتند از:

v     جذب آلودگی های میکروبی و انگلی.

v     انتقال آلودگی های میکروبی و انگلی.

v     غیرقابل شستشو و ضدعفونی بودن آن.

v     هزینه بالا جهت تعویض پول های مستعمل و همچنین آلوده.

v     استفاده همگانی به جهت در دسترس بودن اشخاص با مشاغل مختلف(بهداشتی و غیربهداشتی).

v     عدم شناسایی پول آلوده از غیرآلوده.

لذا با توجه به معایب بالا به نظر می رسد یکی از مهم ترین و شاید کم نظیرترین عامل انتقال دهنده بیماری های عفونی و انگلی در جامعه ما «پول» می باشد و اینکه افراد در حین کار چه مشاغلی که با موادغذایی و چه مشاغلی که با موادعفونی و بیماری زا سرکار دارند با پول معامله و معاوضه می نمایند.و از مشاغلی مثل رفتگران شهرداری و خدمتکاران بیمارستان ها(بخش های عفونی) گرفته تا مشاغلی مثل فروشگاه ها و بنگاه ها از خرد و کلان همه با پول سرو کار دارند و پول در حین معامله علاوه بر آلوده شدن آلودگی را نیز به همه افراد جامعه انتقال می دهد. با توجه به اینکه از نظر آموزش و روشن کردن افکارعمومی ازخطراتی که استفاده از پول آلوده برای انسان ایجاد می نماید.مشکلاتی را در پیش رو داریم و هم اینکه این فرهنگ برای همه افراد جامعه جا نیفتاده که بدون شستشوی دست ها قبل از غذا از موادغذائی استفاده نکنیم و بعضا متصدیان اماکن تهیه و توزیع موادغذائی خود هم که مسئول سرو غذا و هم مسئول گرفتن بهای غذای فروخته شده را به عهده دارند و در کلیه اینگونه اماکن به دلیل عدم وجود دستشوئی و مایع دستشوئی مناسب مراجعین بدون شستشوی دست اقدام به استفاده از غذای سرو شده می نماید. و گاهی کسبه ها و متصدیان مشاغل مختلف از جمله ضایعات فروشان و خریداران ضایعات که اقدام به خرید و فروش وسایل بیمارستانی هم می نمایند و وسایل با ضریب آلودگی بالا را حمل و نقل می کنند نیز در حین کار از پول استفاده می کنند. و تنوع اینگونه مشاغل بیشترین آلودگی پولی را ایجاد می نماید. با توجه به در جریان بودن پول های آلوده انتقال آلودگی میکروبی و انگلی از پائین ترین قشر جامعه تا بالاترین قشر جامعه مسجل می باشد و در این میان استثنایی به نظر نمی رسد. مگر برای کسانی که آیتم های بهداشت فردی را بشدت و با نظم خاص رعایت می نمایند. لذا برای اینکه به انتقال آلودگی های میکروبی و انگلی ناشی از پول که به نظر ضعیف می رسد ولی در اصل یکی از عمده ترین موارد انتقال بیماری بشمار می رود دچار نشویم، رعایت موارد زیر به نظر ضروری می رسد:

Ø      شتشوی دست و صورت قبل از صرف غذا با مواد شوینده مناسب

ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 896 تاريخ : دوشنبه 16 بهمن 1391 ساعت: 21:47

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه