پردازش و بازیافت مواد زائد

ساخت وبلاگ

پردازش و بازیافت :

پردازش (roceSSingP) : هر گونه  تکنیک یا سیستمی که موجب تغییر شکل فیزیکی و شیمیایی مواد زائد گردد.  پردازش می تواند به عنوان محلی در مدیریت زباله در نظر گرفته شده باشد و اگر در نظر گرفته نشود می تواند در هر مرحله مدیریت موجود باشد. انتخاب نوع پردازش به اهداف سیستم و روش های دفع نهایی بستگی دارد.

اهداف پردازش عبارتند از:

 1) ارتقا راندمان و کارایی در سیستم مدیریت مواد زائد جامد : 

تکنیک های مختلفی از پردازش مواد وجود دارد که بوسیله آن می توان سیستم مدیریت مواد زائد را اصلاح نمود از جمله :  الف)فشرده سازی و سپس بسته بندی و سوزاندن زباله به منظور کاهش حجم زباله تولیدی و نیاز به انبار سازی را کاهش می دهد .

ب)فشرده سازی و بسته بندی کاغذ های باطله به منظور کاهش حجم و تسهیل در حمل و نقل و انبار سازی آن انجام می شود.  

 ج)ریز ریز کردن مود زائد قبل از انتقال هیدرولیکی به منظور ارتقا راندمان عملیات در محل دفن می باشد.  

2) بازیافت مواد قابل استفاده از زباله :

معمولا مواد زائدی شهر جدا می شوند که بازار فروش داشته باشند نظیر : کاغذ،مقوا ،پلاستیک ، شیشه ريا ، فلزات آهنی . آلومینیومی می باشند.

3)بازیافت انرژی از مواد زائد جامد :

با استفاده از روش هایی همچون : 

الف)سوزاندن زباله احتراق مستقیم در دیگ های بخار و تولد بخار.

 ب)پیرولیز مواد و تولید گاز و سوخت مایع .

ج)هضم بیو لوژیکی همراه با لجن فاضلاب یا بدون آن در تولید گاز متان این کار انجام می شود.

تکنیک های اصلی پردازش عبارتند از :                                                                     

1)کاهش مکانیکی حجم (فشردگی) :

هر گونه عملیات که باعث کاهش زمان و کارگر و یا سایر جنبه های مدیریتی جمع آوری شود ،منجر به صرفه جویی زیادی در کل سیستم خواهد شد. تجهیزات کاهش مکانیکی حجم به دو گروه تقسیم می شوند:   

الف)ساکن (ایستا) :

 اگر مواد زائد بطور دستی یا مکانیکی بداخل وسایل نقلیه متراکم کننده گردند ،به آن متراکم کننده ساکن گویند،از این رو یک ماشین جمع اوری زباله که دارای دستگاه متراکم سازی است یک ماشین متراکم ساز ایستا به شمار می رود. 

ب)متحرک :

 تجهیزات چرخدار که در محل دفن با حرکت بر روی مواد زائد آنرا متراکم می سازد ، جز متراکم کننده های متحرک می باشند.میزان فشردگی مواد زائد حجم آنرا کاهش می دهد . نسبت حجم اولیه زباله قبل از فشردگی به حجم نهایی زباله بعد از فشردگی را نسبت تراکم (فشردگی)گویند.

رابطه بین نسبت تراکم و درصد کاهش حجم نشان می دهد ، اگر درصد کاهش حجم بیشتر از 80درصد باشد ، نسبت تراکم به طور متجانس افزاش می یابد . رطوبت مواد زائد عامل مهمی است که در میزان فشردگی زباله موثر است. در برخی متراکم کننده های ساکن به منظور داشتن رطوبت کافی طی انجام فرایند ، معمولا آب اضافه می شود.

2)کاهش شیمیایی حجم (احتراق زباله سوزی) :

متداول ترین روش کاهش شیمیایی حجم زباله سوزها هستند و دلیل آن این است که حجم مواد زائد را حدود90-80درصد کاهش می دهد و از مهمترین مشکلات استفاده از زباله سوزها آلودگی هوا است . فرآیندهای دیگر همچون پیرولیز ، هیدرولیز و تبادل شیمیایی نیز موجب کاهش حجم زباله می شوند.

3)کاهش مکانیکی اندازه(خرد کردن) :

 به معنی تغییر اندازه زباله جمع آوری شده به قطعات کوچکترمی باشد. هدف از کاهش اندازه بدست آوردن اندازه هایی از مواد است که در مقایسه با اندازه اولیه به مقدار قابل ملاحضه ای کاهش یافته باشد،نکته مهم در این باره این است که الزاما کاهش اندازه سبب کاهش حجم نخواهد شد،حتی در برخی موارد حجم کل زباله بعد از کاهش اندازه از حجم اولیه آن بیشتر می شود.    این واحد با اصطلاحاتی چون ریز ریزکردن (shredin)،آسیاب کردن(ngiillM)وخردکردن (ngndiiGr)بیان می شود.تجهیزات که به همین منظور استفاده  می شوند عبارتنداز:                                                                                                                                                                                - ریزریزکننده ها(shreding): متداول ترین انواع آنها عبارتند از :

Hammer  mill- replup Wet-tordisintegra  Cage-palrerizer  Drum-cutter -shreder shear-

چکش آسیابی (mill Hammer) متداول ترین نوع ریزریزکننده ها است .

  چکش شلاقی (mill Flail ) مانند چکش آسیابی است ولی زباله ها را درشت تر خرد می کند زیرا فاصله بین روزنه های آن زیادتر است.در صورتی که برای پاره پاره کردن کیسه ها بکار رود به عنوان (shredder)هم گفته می شود.

شیشه خرد کن ها(Crushers lassG) : جهت خردکردن شیشه های بازیافت شده بکار می رود تا هزینه های نگهداری و حمل آنها کاهش یابد.

چوب خردکنها(grinders Wood) : جهت خردکردن انواع چوب بکار می رود.                                                                               

تجهیزات کاهش اندازه بر اساس بارگذاری وزنی زباله (تن/ساعت)وانرژی مصرف شده طراحی می شوند.                                      

4)جداسازی وغربال کردن اجزا ترکیبی زباله (مکانیکی یا دستی) :

 از عملیات ضروری جهت بازیافت انرژی از آن است که می تواند بصورت دستی یا مکانیکی باشد .جداسازی دستی می تواند در مبدا تولید زباله ، ایستگاه های انتقال ، ایستگاه مرکزی پردازش و یا در محل دفن انجام می شود. اطلاعات لازم در مورد عملکرد تکنیک مکانیکی و دستی برای جداسازی اجزاء ترکیبی در زیر آمده است:

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 946 تاريخ : دوشنبه 16 ارديبهشت 1392 ساعت: 1:15

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه