روش های متداول برای حذف فلزات سنگین از پساب های صنعتی

ساخت وبلاگ

برای محدود کردن آلودگی فلزات، فرایندهای بسیاری نظیر جذب سطحی، ترسیب، انعقاد، تبادل یون، سمنتاسیون، الکترودیالیز، الکترووینینگ ،الکتروکواگولاسیون و اسمز معکوس توسعه داده شده اند.

ترسیب:  متداولترین روش برای حذف فلزات سمی سنگین بیش از مقادیر ppm برای آب است. برخی نمکهای فلزی در آب نامحلول هستند و می توانند در صورت افزایش آنیون مناسب رسوب داده شود. با وجود اینکه فرایند از لحاظ اقتصادی بالصرفه است، راندمان آن با pH پایین و حضور دیگر نمکها (یونها) تاثیر می پذیرد. فرایند نیاز به افزودن دیگر مواد شیمیایی دارد که نهایتا منجر به تولید لجن حاوی آب بالا می شود، که دفع آن هزینه سنگینی دارد. ترسیب با آهک، بی سولفید، یا تبادل یون در حذف یونهای فلز ی با غلظت های کم غیر مو ثر هستند.

تبادل یون: روش دیگری است که در صنعت برای حذف فلزات سنگین از پساب با موفقیت به کار می رود. با وجود اینکه این روش در مقایسه با دیگر روشها نسبتا گران قیمت است، قادر به گرفتن مقادیر ppb از یک حجم نسبتا بالا می باشد. یک تبادل کننده یونی ماده جامدی است که قادر به تبادل هر دو کاتیون ها و آنیون ها از مواد اطراف می باشد. ماتریس های متداول مورد استفاده برای تبادل یون رزین های تبادل یون آلی مصنوعی هستند. عیب این روش این است که چون به آسانی توسط مواد آلی و دیگر مواد جامد در فاضلاب گرفته می شود، نمی توان آن را به عنوان ماتریسی برای  محلولهای فلزی غلیظ به کار برد. علاوه براین تبادل یون غیر انتخابی است و به شدت به pH محلول وابسته است.

الکترووینینگ: به طور وسیعی در استخراج معدن و راهبریهای صنعتی متالوژیکی برای تغلیظ پساب سنگ شویی و زهاب اسیدی معدن به کار می رود، همچنین در تبدیل  فلزات صنایع الکترونیکی و الکتریکی برای حذف و بازیافت فلزات به کار می رود. فلزاتی مانندAg ,Au ,Sn ,Cd  ,Co ,Cr ,Ni ,Pb  وZn  که در پسابها هستند، می توانند، با ترسیب الکتریکی با استفاده از آندهای غیر محلول بازیافت شوند.

الکتروکواگولاسیون: روشی الکتروشیمیایی است که از جریان الکتریکی برای حذف فلزات از محلول استفاده می کند. سیستم انعقاد الکتریکی در حذف جامدات معلق، فلزات محلول، تانن ها و رنگ ها نیز موثر می باشد. آلاینده های حاضر در فاضلاب در محلول توسط بار های الکتریکی در محلول حفظ می شوند. زمانی که این یونها و دیگر ذرات باردار با یونهای با بار الکتریکی مثبت که توسط سیستم انعقاد الکتریکی تولید می شود، خنثی می شوند، ناپایدار شده و به شکل پایداری رسوب می کنند.

سمنتاسیون: نوع دیگری از روشهای ترسیب است، که نشان دهنده یک رویه الکتروشیمیایی است که در آن فلزی که پتانسیل اکسیداسیون بالاتری دارد از میان محلول عبور می کند، برای مثال اکسیداسیون آهن فلزی، Fe(0)، به آهن فروس(II) برای تبدیل به فلزی که پتانسیل اکسیداسیون پایین تری دارد. مس اغلب با سمنتاسیون توسط فلزات نجیب نظیر Ag، Au و Pb جدا شود، As,Cd ،Ga,Sb و Sn نیزمی توانند با این روش بازیافت شوند.

اسمز معکوس و الکترودیالیز: شامل استفاده از غشاهای نیمه تراوا برای بازیافت یونهای فلزی از فاضلاب های رقیق می باشد. در الکترودیالیز غشاهای انتخابی (تناوب غشاهای آنیونی و کاتیونی) در سلولهای الکترولیتیک، بین الکترودها جای گرفته اندو تحت شرایط جریان الکتریکی فلز تجمع یافته مهاجرت می کند که باعث بازیافت فلز می شود.

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 2503 تاريخ : يکشنبه 8 ارديبهشت 1392 ساعت: 19:59

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه