رنگ و روشهای حذف آن

ساخت وبلاگ

با افزایش جمعیت وبالا رفتن میزان و تنوع درخواست محصولات نساجی و به تبع آن  گسترش این صنایع،  ایجاد تنوع در گونه های مختلف رنگهای مورد استفاده امری غیر قابل اجتناب گردیده است. از سوی دیگر این افزایش حجم تولید محصولات نساجی و تنوع گونه های مواد رنگی مورد استفاده، باعث افزایش در حجم و پیچیدگی در ترکیبات پساب تولیدی این گونه صنایع  شده است. غلظتهاي جزئي از رنگها در پساب هاي خروجي از صنايعی مانند صنایع نساجی قابل مشاهده و از نظر زیبائی شناختی وروانی نامطلوب بوده و  بر مصرف کنندگان  اثر نامطلوبی خواهد داشت. تخليه فاضلابهاي رنگي به درون اكوسيستم های آبی علاوه بر اثرات زیبائی شناختی،  باعث غني سازي آبهاي پذيرنده، ايجاد اختلال در زندگي آبزيان، سمیت، جهش زائی و سرطان زائی برای ماهیان و سایر میکروارگانیسم های آبزی، ایجاد  اختلالاتي در سلامتي انسان از قبيل تهوع، خونريزي و ايجاد زخم هائي بر پوست و موكوسهاي غشائي و همچنين آسيب رساني شديد به كليه، كبد، مغز و سيستم عصب مركزي می شوند. رنگهای مصنوعی مورد استفاده در صنایع نساجی  عمدتا به خاطر دارا بودن حلقه های بنزنی علاوه بر اینکه دارای خاصیت سرطانزائی می باشند، در برابر تصفیه های متداول بیولوژیکی ازقبیل لجن فعال مقاومت نشان داده و بازدهی این نوع از تصفیه را به شکل قابل توجهی کاهش می دهند. روشهای تصفیه متفاوتی به عنوان جایگزین روش بیولوژیکی برای تجزیه اینگونه پسابها وجود داشته و در حال تجربه و تحقیق می باشند. از جمله این روشها می توان به روشهائی مانند جذب بر روی کربن فعال،  لجن بیولوژیکی،  سیلیکاژل، انعقاد و ته نشینی، فیلتراسیون، اسمز معکوس و... را نام برد.

 

رنگ

رنگ عبارت است از ماده ای که با ترکیب با ماده ای دیگر باعث تغییر در رنگ آن می شود. رنگ معمولا به صورت یک محلول آبی مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است به یک ماده تثبیت کننده برای تثبیت آن بر روی الیاف مورد استفاده نیاز داشته باشد. شواهد دیرینه شناسی نشان می دهد که در هندوستان و خاورمیانه فرایند رنگرزی سابقه بیش از 5000 ساله دارد. رنگها از منشاء حیوانی، گیاهی یا معدنی ، بدون هیچگونه پردازش خاصی یا در مواقع لزوم با پردازش بسیار جزئی بدست می آمدند. در آن زمان به ندرت از رنگ برای مصارف تجاری استفاده می شد.

 

رده بندی رنگها

رنگها را به دو شکل رده بندی می کنند، بر اساس منشاء تولید رنگ و بر اساس نوع کاربرد رنگ .

 

رده بندی بر اساس منشاء تولید رنگ

رنگها را براساس منشاء تولید رنگ به دو نوع تقسیم می کنند. رنگهای طبیعی و رنگهای مصنوعی .

 

رنگهای با منشاء طبیعی

این گونه رنگها می توانند از طریق مواد تولیدی از حیوانات، گیاهان، یا مواد معدنی بدست آیند. از این نوع رنگها می توان ماده ای به رنگ آبی تیره به نام ایندیگوکه از گیاهی  بنام بوته ایندیگو بدست می آید و رنگ قرمزی به نام آلیزارین که از گیاهان بدست می آید را نام برد. رنگهای طبیعی در  مقادیر محدودی از منشاء خود قابل دستیابی می باشند.

 

رنگهای با منشاء مصنوعی

این گونه رنگها معمولا از مواد حاصل از مشتقات نفتی از قبیل مواد پتروشیمی و آروماتیک و مواد قیری موجود در نفت بدست می آیند. اولین رنگ آلی مصنوعی بنام "مااووین" در سال 1856 میلادی توسط

شخصی بنام ویلیام هنری پرکین کشف شد.وتاکنون هزاران رنگ مصنوعی تهیه شده اند. رنگهای مصنوعی به سرعت جایگزین رنگهای سنتی و طبیعی شدند.دلیل آن هم هزینه بسیار کمتر، وسعت وتنوع بسیار زیاد این رنگها ودادن خواص بهتر به مواد رنگ شده  بود.

 

رده بندی بر اساس نوع کاربرد رنگ

رنگهای اسیدی

رنگهای اسیدی رنگهای آنیونی قابل حل در آب بوده و نمکهای سدیمی گروههای عامل اسیدی واکنشگر مثل اسید سولفونیک و اسید کربوکسیلیک  هستند. این رنگها جهت رنگ کردن الیافی مثل ابریشم ، پشم و نایلون بکار می روند. رنگهای متیل نارنجی و  متیل قرمز ز انواع رنگهای اسیدی هستند

 

  رنگهای بازی

رنگهای بازی دارای گروههای عامل بازی آمینوها و جایگزینهای آمینوها رنگهای بازی گفته می شوند. این رنگها از نوع رنگهای کاتیونی قابل حل در آب بوده و در آب با اسید، نمکهای محلول تشکیل می دهند. رنگهای بازی جهت رنگ کردن الیاف نایلونی، پلی استر و کاغذ  استفاده می شوند. رنگهای آنیلین زرد، کریسودین جی و مالاشیت سبز از انواع رنگهای بازی می باشند

 

رنگهای مستقیم

این رنگها  از نوع رنگهای قابل  حل در آب بوده و به صورت مستقیم جهت رنگ کردن ابریشم مصنوعی ، پنبه و نایلون بکار برده می شوند.این رنگها بوسیله پیوندهای هیدروژنی با آب ترکیب می شوند. رنگهائی مثل مارتیوس زرد و قرمز کونگو از انواع رنگهای مستقیم هستند.

 

 

مهندسی بهداشت محیط...
ما را در سایت مهندسی بهداشت محیط دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : نظام الدین منگلی زاده epa بازدید : 2612 تاريخ : جمعه 13 بهمن 1391 ساعت: 2:44

نظر سنجی

در قانون پسماندهای پزشکی ایران مصوب 1383 در کدام ماده مخلوط کردن پسماندهای پزشکی با سایر پسماندها و بازیافت آنها ممنوع اعلام شده است؟

خبرنامه